Depremler nasıl oluşur?


Depremler nasıl oluşur?

 

 

Depremler, yer kabuğundaki kayaçlar arasındaki gerilmelerin aniden serbest bırakılması sonucu meydana gelir. Yerkürenin iç kısmı, katı dış kabuk, viskoz manto ve sıvı dış çekirdekten oluşur. Bu katmanlar arasındaki hareketler, tectonic plates (levha) adı verilen büyük parçalar halinde gerçekleşir. Bu levhalar zaman içinde birbirine doğru hareket eder, yan yana kayar veya birbirinden uzaklaşır.

 

Depremler genellikle levhaların kenarlarında oluşur. Levhalar arasındaki gerilim, kayaların sürtünmesine neden olur. Bu gerilim bir noktada aniden serbest kalırsa, büyük bir enerji açığa çıkar. Bu enerji, yer kabuğundaki kayaçların kırılmasına ve yer değiştirmesine neden olur, bu da depreme yol açar.

 

Bu ani enerji serbest bırakılması, depremin merkezinde büyük bir sarsıntıya neden olur. Bu sarsıntı, yeryüzündeki depremin hissedildiği yerdir. Depremin oluştuğu yer, hiposenter olarak adlandırılır; yeryüzündeki bu noktaya denk gelen nokta ise epicenter olarak adlandırılır. Depremin etkileri, epicenterden uzaklaştıkça azalır, ancak büyük depremler genellikle daha geniş alanlarda hissedilir.

 

TAVSİYE e-KİTAPLAR









DİĞER TAVSİYE E-KİTAPLAR 













 

SORU CEVAP BLOGUMUZU SOSYAL MEDYADA ARKADAŞLARINIZLA PAYLAŞABİLİRSİNİZ!